Wil je graag leren muurklimmen? Of eens een keertje proberen? Dan ben je welkom aan onze klimmuur! Hiervoor hoef je geen lid te zijn van onze club of op voorhand te reserveren!

Meld je aan bij de verantwoordelijke en hij of zij legt je uit hoe het allemaal in zijn werk gaat. Uiteraard kan je bij ons al het nodige materiaal huren.

Word je daarna gebeten door de klimmicrobe? Dan raden we je aan om een cursus te volgen om het klimvaardigheidsbewijs (KVB1 - indoor toprope) te halen.

 

Wat heb ik nodig?

In principe heb je om te beginnen bij Klim T. geen materiaal nodig. Al het nodige materiaal kan je bij ons huren.

  • Een klimpartner

Het leukste is natuurlijk als je een vriend of vriendin hebt waarmee je samen kan klimmen. Ben je alleen? Geen probleem! Er is altijd wel volk genoeg waarmee je kan klimmen. Spreek gewoon iemand aan en vraag of je met hem/haar of hen mag mee klimmen. In onze club hangt een gezellige en vriendelijke sfeer, waar je al snel heel wat klimvrienden maakt.

Kinderen kunnen vaak nog niet zelfstandig zekeren. Daarom vragen we dat kinderen niet alleen komen klimmen. Een ouder kan na een korte uitleg zekeren. 

  • Klimgordel

Klimgordels zijn te koop in verschillende modellen en maten. Het is uitermate belangrijk dat je weet hoe je je eigen gordel op de juiste manier aan te trekken. Eerst moet je de heupband strak aantrekken rond je middel. Let er op dat je heupband boven de bekken zit, zodat je niet uit je gordel kan vallen in het geval je ondersteboven komt te hangen. Daarna de beenlussen stevig aantrekken rond de bovenbenen. Bij sommige klimgordels moeten de banden van de heupband en de verstelbare beenlussen opnieuw door de gespen worden teruggestoken. Doe je dit niet dan kunnen de banden los schieten en kan een klimmer uit zijn gordel vallen! Steeds meer gordels hebben hiertegen een beveiliging. Je hoeft dan niet terug te steken. Dit geldt alleen voor gordels waarbij dit nadrukkelijk door de fabrikant is aangegeven. Op de gordel zelf of op een aan/ ingenaaid label hoort te staan afgebeeld welke lus(sen) je moet gebruiken voor het inbinden.

Een klimgordel beschikt meestal over verschillende lussen:

Inbindlussen: Deze lussen dienen om jezelf 'direct' met het touw in te binden wanneer je gaat klimmen. Dit doe je met behulp van een doorgestoken achtknoop. Niet alle klimgordels beschikken over aparte inbindlussen.

Zekerlus: De zekerlus is bij veel klimgordels bevestigd aan de inbindlussen en houdt op die manier dus de beenlussen en de heuplus samen. Vaak heeft de zekerlus ook een andere kleur dan de inbindlussen. De zekerlus is het sterkste onderdeel van een klimgordel en kan heel wat kracht dragen of serieuze vallen opvangen. De lus dient om je karabiner waaraan het zekeringsapparaat hangt te bevestigen. Sommige klimzalen laten niet toe dat je jezelf direct inbindt, maar voorzien de achtknopen zelf in de touwen. In dit geval dien je jezelf 'indirect' aan het touw vast te maken met behulp van een safebiner of twee geschraagde schroefkarabiners. De karabiner(s) bevestig je in dit geval aan je zekerlus.

Materiaallussen: Deze zijn bedoeld om extra klimmateriaal aan te bevestigen dat je momenteel niet gebruikt. Ze zijn er namelijk niet op berekend om er aan in te binden of op te zekeren! Bindt dus nooit in aan de materiaallussen! Deze houden nog geen tien kilo! Er zijn ongevallen bekend waarbij een klimmer zich toch per ongeluk aan een materiaallus inbond of eraan zekerde en de materiaallus brak. Sommige klimcentra verwijderen daarom de materiaallussen van de voorkant van verhuurgordels. Laat tijdens het klimmen geen materiaal aan je gordel zitten. Zo kan er nooit (per ongeluk) materiaal van je gordel loskomen tijdens het klimmen en op omstanders vallen.

  • Klimschoenen

Klimschoenen heb je in alle soorten en maten. Over het algemeen moeten de schoenen goed strak zitten, zodat ze niet te veel draaien, schuiven of doorbuigen als je op een greep gaat staan. De keuze van het schoeisel hangt af van de klimomgeving. Als je ervoor kiest uitsluitend in een klimzaal te klimmen en te boulderen, zijn lichte en nauwsluitende, slipperachtige klimschoenen voldoende. Met dit type kun je zeer goed de grepen voelen waarop je je voeten neerzet. Dit is vooral een voordeel voor de gevorderde klimmer, een beginner zal dit nog niet zo ervaren. Slipperachtige modellen geven niet veel ondersteuning of bescherming van de voet. Hoe steviger de schoen is, hoe minder je kleine grepen zult voelen. Niet elk model schoen is geschikt voor elke voet. Het is daarom bij aankoop van klimschoenen aan te bevelen om meerdere schoenen te passen.

  • Zekerapparaat

De term zekeren wordt in de klimsport gebruikt voor het beveiligen van een persoon tegen valgevaar. Door het gebruik van een touw, klimgordels, karabiners en een zekerapparaat, wordt voorkomen dat de persoon bij een val de grond raakt. Er zijn veel verschillende soorten zekeringsapparaten. De meeste sportklimmers gebruiken voor toprope zekeren tegenwoordig een tuber-achtige (zoals de reverso van Petzl of ATC van black diamond). De bediening is bij de meeste zekerapparaten gelijk en ze zijn zeer geschikt voor beginnende zekeraars, mede door hun eenvoud en de verbeterde remkracht bij nieuwere modellen. Zekeringsapparaten worden altijd gebruikt in combinatie met een schroefkarabiner of twistlockkarabiner, maar bij voorkeur met een safebiner.

  • Karabiner (of musketon)

Om het zekeraparaat aan de zekerlus van je klimgordel te bevestigen, heb je een karabiner (of musketon) nodig. Ook hiervoor zijn verschillende opties mogelijk. Er zijn karabiners met en zonder beveiligde sluiting. Karabiners die beveiligd zijn tegen ongecontoleerd openen gebruik je voor zekeren en inbinden. Hiervoor bestaan er verschillende beveiligingen:

Schroefkarabiners

De schroekfarabiner is de meest bekende karabiner met beveiligde sluiting. Hij heeft als nadeel dat je kunt vergeten de sluiting dicht te draaien. Bovendien kan bij ongunstig touwverloop de sluiting worden opengedraaid doordat het touw er langs schuurt.

Twistlockkarabiners

Ook bij twistlockkarabiners bestaat het gevaar dat door het touwverloop de sluiting opent. Je kunt echter niet vergeten de twistlockkarabiner te sluiten omdat deze automatisch sluit.

Safebiners

Bij een safelockkarabiner (of safebiner) is ongecontroleerd openen onmogelijk omdat je drie handelingen moet verrichten om de karabiner te openen. Voorbeelden van safebiners zijn de dmm Belay Master, Petzl Ball-lock karabiners en karabiners met de dmm Locksafe of Petzl Triact-Lock sluiting. Bij de Belay Master voorkomt een zwarte plastic kap (die alleen past als de schroef dichtgedraaid is) ongewild openen. De Ball-Lock karabiner van Petzl kan alleen geopend worden als gelijktijdig met de duim een groen balletje wordt ingedrukt. Aangezien het balletje in een kleine uitsparing is aangebracht kan het niet door ongunstig touwverloop worden ingedrukt. De dmm Locksafe of Petzl Triact-Lock sluiting lijkt op een twistlockkarabiner maar je moet de sluithuls eerst omhoog schuiven, voordat je deze kan draaien en openen. Ook de safebiners van veel andere merken gebruiken dit type sluiting.

Gebruik NOOIT karabiners zonder beveiligde sluiting om in te binden of te zekeren! Deze worden onder andere gebruikt voor setjes in tussenzekeringen (zie: voorklimmen).

  • Magnesium of Pof

Magnesiumpoeder verbetert de grip van de handen, omdat het vocht van de huid absorbeert. Magnesiumpoeder is verkrijgbaar in blokvorm en als magnesiumballen. Magnesium wordt in een zakje om je middel gedragen, de zogenaamde pofzak. Vloeibaar magnesium, op basis van alcohol, produceert geen stof.

 

Is klimmen wel veilig?

Sportklimmen is leuk en uitdagend maar niet zonder risico’s. Bij klimmen hoort vallen en door te vallen leer je je eigen grenzen kennen. Als klimmers zich aan de veiligheidsregels houden en de zekeringstechniek goed beheersen, zal bij een val niets gebeuren. Maar onwetendheid en onoplettendheid kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. Naast dit risicobewustzijn zijn verantwoordelijkheidsgevoel, vertrouwen, een serieuze houding en een goede beheersing van de technieken belangrijk. 

Een leuk filmpje van Petzl toont in ieder geval al aan hoe het wel (en vooral NIET) moet: https://vimeo.com/80489871

 

Vormen van sportklimmen

 

Naklimmen (Toprope)

Bij toprope klimmen is de route al voorzien van een touw, dat bovenaan de route door een omleidpunt loopt. De zekeraar staat op de grond en houdt het touw constant strak door het in te halen als de klimmer omhoog gaat. Wanneer de klimmer bovenaan de route is geraakt, gaat deze in het touw hangen en laat de zekeraar hem/haar rustig tot op de grond zakken. Toprope klimmen is in veel klimcentra de meest voorkomende vorm van sportklimmen. Beginnende klimmers kunnen op deze manier veilig kennis maken met het klimmen, terwijl gevorderde klimmers in een veilige situatie kunnen trainen op moeilijkere klimroutes. Ook bij Klim T. wordt er bijna uitsluitend aan toprope klimmen gedaan.

 

Voorklimmen (Lead climbing)

Bij voorklimmen op een artificiële klimwand is de route voorzien van haken, waar tussenzekeringen (ofwel "setjes") in hangen of door de klimmer in worden gehangen. Terwijl de klimmer naar boven klimt, bevestigt hij het touw aan deze tussenzekeringen. Als de klimmer valt, valt hij niet tot op de grond maar alleen de afstand boven de laatste tussenzekering, maal twee. Indien het om een route gaat die met één touwlengte gekommen kan worden (meestal minder dan 40m), dan bevindt zich aan het einde van de route een omleidpunt (of "relais"). Wanneer een route zich spreidt over meedere touwlengtes (multi-pitch routes) zullen er zich onderweg één of meerdere standplaatsen bevinden vanwaar opnieuw gezekerd kan worden. Voorklimmen is de meest gebruikelijke manier bij het klimmen in rots en ijs en bij wedstrijdklimmen.

 

Boulderen

Bij boulderen wordt er op een korte, moeilijke, route (boulder) geklommen zonder touw. Voor de veiligheid liggen er meestal dikke matten op de grond. Een boulderroute wordt vaak een "probleem" genoemd, omdat de boulders zo zijn gebouwd dat een beperkt aantal bewegingen nodig is om de boulder te klimmen. Het boulderen is qua inspanning vergelijkbaar met de 100 meter sprint, waarin kracht, explosiviteit en techniek samenkomen. Je kunt boulderen ook gebruiken om op lage hoogte nieuwe bewegingen te oefenen, voordat je ze hoog op de muur toepast. Boulderen kan ook buiten op rotsen gedaan worden, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk in het bekendste bouldergebied: Fontainebleau.

 

Klimniveau's en Moeilijkheidsgraden

In een klimcentrum kun je routes veelal herkennen aan de kleur van de grepen. Elke route krijgt van de routebouwer een moeilijkheidsgraad toegewezen. Deze moeilijkheidsgraad staat onderaan de route weergegeven, samen met het touw waarop je dient te klimmen. De moeilijkheidsgraad geeft een grove indicatie welke fysieke en technische eisen een route stelt.

Er zijn wereldwijd verschillende moeilijkheidsschalen in gebruik, zoals de Franse schaal, de UIAA-schaal of het Yosemite decimal system.
In Nederlandse en Belgische klimcentra wordt meestal de Franse schaal gebruikt. Deze ziet er uit als volgt:

Frans    1 - 3    4a    4b    4c    5a    5b    5c    6a    6a+    6b     6b+    6c    6c+    7a    7a+    7b

De meeste klimmers klimmen routes met een moeilijkheidsgraad 4, 5 en 6 (Frans). Anno 2013 is een 9b+ de zwaarst geclaimde route ooit.

Bij Klim T. hanteren we een variant van de Franse schaal, aangezien we ook bij de lagere routes een onderscheid maken met een +. Aan onze muur kan je routes klimmen tussen 3 en 7a.

Meer info over routewaardering.

Openingsuren

Bekijk onze openingsuren.

maandag 18:30  20:30 
woensdag  20:30 23:00 
donderdag  19:00 22:00 

 

 

1x per maand

zondag

14:00 17:00 

 

Gesloten op feestdagen.

In juli en augustus geldt een aangepaste vakantieregeling

Beginnen met klimmen?

Wil je graag leren muurklimmen? Of eens een keertje proberen? Dan ben je welkom aan onze klimmuur!

Lees erover op onze beginnerspagina!

 

Nog vragen?

Lees onze FAQ!

 

Blijf op de hoogte

Like onze facebook pagina!