Van de beginjaren tot nu heeft KlimT een hele weg afgelegd. De meest noemenswaardige punten uit ons verleden kan je lezen in dit stuk.

1987

Uit een groepje Kempische klimmers namen Bart Michiels en Bernard Verloy het initiatief en dienden een aanvraag in, om een klimmuur in de stedelijke sporthal Stadspark van Turnhout te mogen installeren. Na een lange administratieve lijdensweg van vele vergaderingen en planningen, kwam er onder impuls van Guido Maris en een handvol enthousiaste helpers de nieuwe klimmuur er uiteindelijk toch. Dit op zich is al een heel verhaal. 

 

16 december 1995

Bijna tien jaar later werd de klimmuur dan uiteindelijk officieel geopend. Het was meteen de start van het eerste klimseizoen.

Vier maanden later was de start van klimmuur vereniging Turnhout of Klim.T. een feit.
Een club opgericht onder leiding van Eddy Hendrickx, Nico Segers en John Smet. Met als doel het klimgebeuren aan de Turnhoutse klimmuur te organiseren. Ik herinner me nog de voorbereidende vergaderingen met afgevaardigden; Fons Klaessen van de Vlaamse bergsportvereniging, Frans Donckers voorzitter van Speleo Technico, John Smet afgevaardigde van de Natuurvrienden. Met als doel enig idee te krijgen hoe we het klimgebeuren in Turnhout zouden georganiseerd krijgen en enige reclame te maken binnen deze clubs.

Met succes. Want al bij de eerste inschrijvingen voor het klimseizoen 1996-1997 stonden 48 leden te trappelen om te mogen klimmen.
Na bijna twee jaar kregen we met de klimmuurvereniging onderdak bij de grote Technico familie, zodat we vanaf 1998 als Technico KlimT. verder gingen.
En het succesverhaal kreeg een mooi vervolg. Na amper twee jaar steeg het ledenaantal spectaculair, zodat de klimmuur voor een eerste keer moest uitgebreid worden. Tien jaar en enkele uitbreidingen later, telt Technico Klim ruim 125 leden.
Volgende uitbreiding van de klimmuur staat alweer op de planning. De plannen liggen ter goedkeuring bij de stadsdiensten en onze leden staan reeds te popelen om te kunnen beginnen.

In de beginjaren waren er onder aanmoediging van een groepje sterke klimmers, enkelen die zich op het wedstrijdklimmen toelegden.
Roel Van Ginneken behaalde een tweede plaats op het Belgisch kampioenschap en een selectie voor de Europese jeugdkampioenschappen. Sven De Cleyn werd eerste in 2003 op het provinciaal jeugdkampioenschap en ook Lander Van Dun eindigde als eerste in 2004 op het Vlaams scholieren-kampioenschap.
Heden is het klimgebeuren enkel nog recreatief, maar daarom niet minder gezellig. 

Ook naar buiten

De klimmers van Technico Klim blijven niet binnenshuis hangen. Als het weer en de agenda’s het toelaten, worden er aan de klimmuur al eens afspraakjes gemaakt en trekken ze in clubverband naar de rotsmassieven in de Ardennen.

De Alpen

Tijdens de vakanties willen we onder drijvende kracht van Eddy Hendrickx ook de echte bergen al eens overwinnen.
Hoogtepunten
2001 startte  met de 4.327 meter van de Nadelhorn.
2002 moest de Dom, de hoogste berg in Zwitserland met zijn 4.555 meter er ook aan geloven.
2003 stond de Lagginhorn 4010 m en de Alphubel 4206 m op het programma, maar slecht weer en tegenslag maakte dat we deze niet haalden.
2004 in het vroege voorjaar stond de Alphubel weer op het programa, maar alweer slechte weersomstandigheden beletten een geslaagde beklimming. Als alternatief werd deze keer de Breithorn 4164 m via de skilift naar de Kleine Matterhorn, beklommen.
2004 was het de beurt aan de  Jungfrau 4.158 m en de Munch 4.099 m.
2005  het Europese hoogtepunt, de Mont Blanc 4.850 meter, niet via de Franse normaalroutes maar via de Italiaanse Grises route vanaf de Gonella hut.
2006 tijd voor de Rimpfischhorn 4198 m en de Allalin 4027 m, waarbij een deel de top van de Rimpfischhorn overwon, maar de weersomstandigheden verre van ideaal waren om nog aan de Allalin te beginnen.
2006 was ook voor de Piz Bernina 4049 m via de Bianco graat een geslaagd doel voor Lander en Ulrik enkele van onze leden.
2007 was het weer de beurt aan de Piz Bernina 4049m onder leiding van Eddy ditmaal via Fortezza graat vanuit de Diavolezza hut. Eveneens stonden Piz Argient 3948m, Piz Spinas 3823m en Piz Palu 3901m op het programma.

Sportklimmen Frankrijk

Via Bruno Vandriesche en Bart Michiels, gaan de Technico Klim.T klimmers ook jaarlijks de prachtige rotsen van de Calanques ten aanval.
De Calanques hét klettermassief in het zuiden van Frankrijk langs de Middellandse Zee. Talrijke mooie en uitdagende routes staan hier al op het palmares van menig Technico Klim.T klimmer.                                

In 2008 hebben ze dit domein uitgebreid naar de rotsen van Arco aan het Gardameer in Italië.

Vanaf 2009 werdt dit nog verder uitgebreid met de klimmasieven in de Ariege (Franse Pyreneen).

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan waagde de club zich aan een uitdaging van formaat tijdens de Stadsparkfeesten in 2006. Want speciaal voor de Stadsparkfeesten brachten we de Mount Everest over naar Turnhout. We bedwongen de 8.850 meter in ware expeditiestijl aan de Turnhoutse klimmuur. Een simpel rekensommetje vooraf leerde dat het zeskoppige expeditieteam 48 uur continu moest klimmen. Aan de voet van de klimmuur verrees een echt basecamp, compleet met tempeltjes, boeddhisten en prayer flags. De prognose werd overtroffen. Ver voor de voorziene tijd haalden we zonder zuurstof de top van de Everest. Omdat we nog voor spektakel wilden zorgen, voegden we er dan maar de Mont Blanc en zijn 4.800 m aan toe. Maar die bleek taaier dan verwacht… 

Wandelingen

Om voor dit alles in goede conditie te blijven, organiseren we ook regelmatig een avontuurlijk wandeling. Als je ze al meegemaakt hebt kan je het beamen. Niets is ontoegankelijk voor onze klimmers.

De toekomst

Ook de toekomst biedt nog enkele toppers van formaat.
De Matterhorn, het Yosemite massief, met de adembenemend steile ‘El Capitan’ in Amerika, de Dolomieten , de Ligurische kust en de ijzige Mount McKinley in Alaska staan nog op het goed gevulde maar zware verlanglijstje.

Onder het motto ´beyond gravity’ wordt de klimmuur (maximaal 7C) door een enthousiast team draaiende gehouden.

Dus aan iedereen die zich aangetrokken voelt tot de klimsport, kom naar de Technico Klim.T klimmuur en wees van harte welkom.

Openingsuren

Bekijk onze openingsuren.

maandag 18:30  20:30 
woensdag  20:30 23:00 
donderdag  19:00 22:00 

 

 

1x per maand

zondag

14:00 17:00 

 

Gesloten op feestdagen.

In juli en augustus geldt een aangepaste vakantieregeling

Beginnen met klimmen?

Wil je graag leren muurklimmen? Of eens een keertje proberen? Dan ben je welkom aan onze klimmuur!

Lees erover op onze beginnerspagina!

 

Nog vragen?

Lees onze FAQ!

 

Blijf op de hoogte

Like onze facebook pagina!